Historisch met Heliosch – Lezen met je oren

Voor deze editie van ‘Historisch met Heliosch’ hebben we Marijn van Dijk uitgenodigd. Zij is promovenda aan de Universiteit Leiden en komt ons vertellen over het lezen van geluid in historische teksten.
—————————————————————————————————————–
Lezen met je oren – Marijn van Dijk

‘Heb jij wel eens ruzie gekregen over een e-mail of whatsapp bericht dat door de ander verkeerd werd opgevat? De kans is groot dat je lezer een ander geluid hoorde in jouw tekst dan jij bedoeld had. Binnen de heersende leescultuur zijn we ons niet bewust van de cruciale rol van geluid bij het interpreteren van teksten. Hierdoor ontstaan niet alleen misverstanden, maar gaat ook een geluidsdimensie van literaire teksten langs lezers heen. Om deze leescultuur te doorbreken wil ik een model presenteren waarmee je de rol van geluid bewust kunt betrekken in je interpretatie. Ik zal het model demonstreren aan de hand van Shakespeare’s Romeo and Juliet en Tesselschade’s sonnet ‘Aan mijn Heer Hooft op het ooverlyden van Mevrouw van Sulecom’. Ten slotte geef ik een sneak preview van mijn werk aan het scenario voor een film over Tesselschade.’

Marijn van Dijk was tijdens haar studie Nederlandse taal en cultuur aan de UvA een enthousiast lid van Helios. Ze koos voor historische letterkunde en rondde de onderzoeksmaster Nederlandse letterkunde af met een scriptie over geluid in drie tragedies van Vondel: Lucifer, Adam in ballingschap en Noah. Haar onderzoek naar het lezen van geluid zette ze voort als promovenda bij Frans-Willem Korsten aan de Universiteit Leiden.
In haar werk wordt Marijn gedreven door de wens om literair erfgoed tot leven te brengen. Toen ze na haar afstuderen de lerarenopleiding volgde en enige tijd voor de klas stond, ontwikkelde ze het Gijsbrechtproject waarbij ze leerlingen fragmenten uit Vondels Gijsbrecht liet hertalen en verfilmen. En toen ze zich voor een bijdrage aan de bundel Lyric Address in Dutch Literature 1250-1800 verdiepte in een sonnet van Tesselschade, drong de vraag zich bij haar op waarom er nooit een film over Tesselschade en alle intrigerende personen om haar heen gemaakt is. Ze besloot om zelf aan een scenario te gaan werken.

WAAR; P.C. Hoofthuis 5.59
WANNEER; Donderdag 16 mei, 17:00 uur; borreltje achteraf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close