Nieuwe studenten

Beste neerlandicus in spé,

We zijn heel blij je te mogen verwelkomen als bachelorstudent Nederlandse taal en cultuur. Op deze pagina vind je een overzicht van wat je als nieuwbakken lid van Helios te wachten staat. Heb je vragen naar aanleiding van deze informatie? Mail ze naar helios-fgw@uva.nl.

Activiteiten
Helios biedt haar leden zowel studiegerelateerde activiteiten – met een educatief uitgangspunt – als niet-studiegerelateerde activiteiten – met een recreatief uitgangspunt – aan. Ieder jaar streeft de vereniging ernaar een gebalanceerd aanbod van activiteiten te realiseren.

Studiegerelateerde activiteiten
Hierbij kun je denken aan het taalcafé, leesclubs, Helios communiceert en Historisch met Helios. Elke activiteit vertegenwoordigt een discipline binnen de Neerlandistiek, respectievelijk taalkunde, moderne letterkunde, taalbeheersing en historische letterkunde. Bij deze activiteiten kun je je docenten tegenkomen.

Niet-studiegerelateerde activiteiten
Om ook de vrijheid en het vertier van het studentenleven te ervaren, kunnen leden van Helios deelnemen aan recreatieve activiteiten. Zo organiseert Helios jaarlijks een weekend weg, een reis naar het buitenland, wekelijkse borrels in een Amsterdams café en diverse feestjes (al dan niet in samenwerking met andere verenigingen binnen de Faculteit Geesteswetenschappen). Ook zijn er podiumavonden waarop je je talenten kunt etaleren en produceert Helios ieder jaar een toneelstuk.

Buddysysteem
Om de spanning rondom studeren enigszins te verlichten en je te kunnen assisteren bij praktische zaken zoals vakaanmelding, is het buddysysteem in het leven geroepen. Je wordt, samen met enkele medestudenten, ondergebracht in een ‘buddyfamilie’ waarmee je tijdens de eerste collegeweek kennismaakt door middel van een leuke activiteit. Gedurende het jaar kom je op verschillende manieren met je buddyfamilie in aanraking en is er altijd een luisterend oor voor de uitdagingen waar je als nieuwbakken student tegenaan loopt. Je kunt je hier via een online formulier op de website van Helios aanmelden.

Introductieweekend Venlo
Deze activiteit krijgt een aparte vermelding omdat deze speciaal voor eerstejaarsstudenten wordt georganiseerd. Traditioneel bezoeken we elk jaar een pittoresk theater in het centrum van Venlo, waar we enkele nachten doorbrengen. Overdag verkennen we de geschiedenis van Venlo en worden we daarbij aan de hand genomen door excentrieke figuren als stadshistoricus Sef Derks en voormalig stadsdichter van Venlo Daan Doesborgh. We degusteren een roemruchte lokale specialiteit en leren elkaar beter kennen. Voor deze activiteit kun je je – zoals je wellicht al had geraden – aanmelden via de website. De data van dit weekend worden in de maandelijkse nieuwsbrief bekendgemaakt.

Boekverkoop Athenaeum
Een lidmaatschap van Helios bespaart je ook nog eens flink wat geld op de aanschafkosten van je studiemateriaal. Je ontvangt maar liefst 5% korting op Nederlandstalige studieboeken en 10% op Engelstalige studieboeken bij boekhandel Athenaeum (Spui 14-16). De precieze data van de verenigingsverkoop worden ieder jaar tijdig bekendgemaakt.

We vertrouwen erop dat je hiermee voldoende bent geïnformeerd. Bij vragen kun je altijd bij ons terecht. Spreek ons aan als je ons tegenkomt of stuur een mailtje naar helios-fgw@uva.nl. Graag tot binnenkort!

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close