Helios

De vereniging

Helios is de studievereniging neerlandistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Wij zijn er voor alle studenten Nederlandse Taal & Cultuur en Taal & Communicatie.

Geschiedenis

Een beknopte geschiedenis van de vereniging:

Op 15 december 1918 werd Helios opgericht. Hiermee zijn wij een van de oudste studieverenigingen van Nederland. Helios is een afkorting van Historie En Letteren Is Onze Studie. Dit komt omdat de studie geschiedenis vroeger ook onder Helios viel. Op 21 oktober 1929 richtten de geschiedkundigen een eigen studievereniging op: Kleio. De Tweede Wereldoorlog was van grote invloed op het studentenleven. Verenigingen werden verboden en ook Helios verdween, maar niet voor lang. Na de oorlog werd nieuw leven in de studievereniging geblazen. De afkorting uit 1918 werd veranderd in een nieuwe: Heerlijk En Lieftallig Is Onze Samenleving. De naam Helios veranderde vaak. In de jaren ’90 werd Homo-Erotische Liefde Is Ons Streven de nieuwe naam. Twee jaar geleden werd de afkorting “Het Enige Lichtpuntje In Onze Studietijd” en verleden jaar is er besloten dat het tijd werd om het acroniem om te draaien, met als resultaat ‘SOILEH’: Studeren Onder Invloed, Leuk En Hilarisch. Dit jaar hebben wij gekozen voor: Hecht En Levendig Is Onze Studievereniging.

Los van deze geschiedenis van afkortingen kan Helios tegenwoordig beter een begrip worden genoemd. In de Dikke van Dale wordt Helios vernoemd onder het lemma “studievereniging”. Helios is al 100 jaar de plek waar alle studenten neerlandistiek samenkomen en genieten van de studie en het studentenleven. Daar zijn wij trots op.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close