Helios Update 17 december 2018

Twee Helios Updates in één week, wat is er loos? Beleidsveranderingen vanuit Den Haag? Heeft de schrijver des Helios Update niets beters te doen? Is Helios overgestapt op de Mayakalender? Neen, lezer, dit is allemaal niet het geval; het is de schuld van de kerstvakantie, die plotseling over enkele dagen al opdoemt, en voor het aanbreken daarvan moeten wij nog van alles aan jullie kwijt. Wat dat is lees je hieronder, en als kers op de taart (kerst, mooie beeldspraak, dank u) heb ik nog een kerstverhaal in vijf bedrijven voor jullie geschreven, waarvan vandaag deel 1. (Zorg er dus voor dat je het einde van deze mail haalt.)Balkje 2

VRIJDAG 21 DECEMBER; KERSTDINER + GALA

Dit weten jullie natuurlijk allang, maar 21 december viert de wereld zowel de verjaardag van Emmanuel Macron als van Marc-Marie Huijbregts, én, minstens zo belangrijk, viert de FGW kerst met een prachtig gala. Hier zijn wij als Helios natuurlijk ook bij, maar voordat we afreizen naar de Tolhuistuin, zullen we vorstelijk gaan dineren in buurtboerderij ‘Ons Genoegen’ in het Westerpark. Beide evenementen wil jij natuurlijk niet missen, dus je bent al weken bezig met het lenen/sparen/stelen van geld. NU is het moment om dit in te wisselen voor een plaatsbewijs voor zowel het diner als gala, want voor beiden geldt, er zijn slechts een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Inschrijven diner:

https://docs.google.com/forms/d/1nsJQmdP_o03QqzhCwsP2Ya8ZBflkhRZDlLECzmpvA8Q/edit?fbclid=IwAR1CBsz-JBlsjZaE3PlywzlXFpI_MgE5FbEpgh9wYhhC4NgkmX7eiUbELgk

Inschrijven gala;

http://www.ses-uva.nl/gala-ticket/?fbclid=IwAR1gJJpxsOguQzXC0eNpbX8xrL7CCIQOUNY0-HJ1T9gcBLJrbvOK6NUUSiE

WAAR; Diner; Buurtboerderij ‘Ons Genoegen’. Gala; Tolhuistuin

WANNEER; Diner; 18:30 uur. Gala; 22:00 uurBalkje 2

DONDERDAG 10 JANUARI; LEESCLUB, DE BELOFTE VAN PIZZA

Om de culturele identiteit van de Nederlander na de zware decembermaand niet verder op de proef te stellen, zullen we in januari in het kader van behoud van tradities de Helios leesclub voortzetten. De secretaris heeft gewikt en gewogen, en de keus voor het te lezen boek is gevallen op ‘De belofte van Pisa’. Gezien de starttijd van deze leesclub is er besloten dat er ook spijzen aanwezig moeten zijn, wat ons heeft doen besluiten het evenement om te dopen tot ‘De belofte van pizza’, een taalvondst waar wij onmetelijk trots op zijn. Onder leiding van een nog nader bekend te maken deskundige, zullen we in het Multatulihuis het debuut van Mano Bouzamour gaan bespreken. Bouzamour is geliefd en gehaat, maar toch vooral gehaat. Echter, hatereaden is ook heel bevredigend (waarom denk je dat ik nu ‘De avond is ongemak’ aan het lezen ben?) en als neerlandicus in de dop is het lezen van debuutromans van generatiegenoten natuurlijk zeer verheffend.

Koop het boek nu voor slechts een tientje bij Atheneum, lees het in de kerstvakantie terwijl je opa na het kerstdiner dia’s projecteert op de muur, en sta op donderdag 10 januari om 18:00 uur klaar voor het Multatulihuis, boek onder je arm.

https://www.athenaeum.nl/boek/?authortitle=mano-bouzamour/de-belofte-van-pisa–9789044628371

WAAR; Multatulihuis

WANNEER; Donderdag 10 januari; 18:00 uur tot 20:00 uurBalkje 2

WOENSDAG 29 MEI TM MAANDAG 3 JUNI; HELIOS MUY MADRID

Reminder namens de reiscommissie; de inschrijvingen sluiten immers al aanstaande vrijdag en er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Wacht dus niet langer!

‘Van 29 mei tot en met 3 juni is het zo ver: De Grensoverschrijdende Helios Muy Madrid Reis 2019! Je leest het goed: we hebben Spanje als besluit genomen. In deze prachtige hoofdstad kun je overheerlijke tapas eten, sangría drinken en genieten van de Spaanse zon.
Wil jij ook een Holiday in Spain? Voor slechts 299 euro kun jij mee op deze onvergetelijke studiereis. Je kunt je inschrijven vanaf vrijdag 7 december tot en met vrijdag 21 december. Om je aan te melden stuur je een mail naar heliosreiscommissie@gmail.com
De reiscommissie zorgt ervoor dat je schoenen niet worden gejat (en anders maakt dat niet uit, want er is nog wel wat).’Balkje 2

HELIOOT VAN DE MAAND

Al enkele weken geleden kondigde ik de ophanden zijnde maandelijkse verkiezing van de ‘Helioot van de maand’ aan, dat was op, even opzoeken, 12 november jongstleden. Ik citeer even mezelf van die 12e november, om weer naar boven te halen wat ook al weer het plan was:

‘Geïnspireerd door dictaturen en andere minder frisse regimes heeft het Politbureau van Helios wat nieuws bedacht: de Helioot van de maand. Aan elk begin van de maand zal deze feestelijk onthuld worden door middel van een virtueel standbeeld en digitale liefdesverklaring. De rest van de maand draagt het Helios bestuur deze uitverkorene op een draagstoel door het PCH terwijl ze lieve woordjes in zijn of haar oor prevelen.’

Ah, dat is waar, zo zat dat ja. Door corrupte ambtenaren en fraude heeft deze verkiezing even op zich doen wachten, maar bij deze dan toch de eerste Helioot van de maand. Dinsdag of woensdag een vraaggesprek met deze gene op www.heliosamsterdam.com, nu vast de bekendmaking. Gaat allen thuis staan en ga over tot een ovatie, een staande ovatie wel te verstaan, want als het goed is sta je nu dus. Nu drie maal knielen en dank de Lord voor de verlosser, dank hemel en aarde voor NOOR HEUIJERJANS.Balkje 2

BERICHT NAMENS MASTERSTUDENTEN ‘REDACTEUR/EDITOR’

In het kader van de kerstgedachte bieden wij hierbij wat ruimte aan de masterstudenten redacteur/editor, die graag de bundel ‘In de marge’ die op 10 januari verschijnt onder jullie aandacht willen brengen. Studenten redacteur/editor, kom erin!

‘De acquisitie- en redactiewerkzaamheden van uitgeverijen blijven vaak onbekend voor het grote publiek. Met de bundel ‘In de marge’ bieden de masterstudenten Redacteur/editor 2018-2019 een uniek overzicht van acquisitie en redactie binnen algemene Nederlandse uitgeverijen, vanaf de Tweede Wereldoorlog tot heden.

De bundel omvat 11 onderzoeken van de studenten en 4 bijdragen van boekenvakkers met een eigen visie op redactie en acquisitie. Vanaf 10 januari 2019 is de bundel leverbaar, maar deze kan nu al worden besteld via deze link en kost slechts €12,50. Op 10 januari wordt het eerste exemplaar uitgereikt tijdens een feestelijke boekpresentatie in cultureel centrum Vox-Pop.

De masteropleiding Redacteur/editor aan de Universiteit van Amsterdam is uniek in haar soort: studenten worden zowel theoretisch als praktisch voorbereid voor een baan in de dynamische uitgeverswereld. De studenten hebben de bundel voor het vak Taalanalyse en tekstredactie zelf samengesteld, geredigeerd, vormgegeven en tot slot uitgegeven. Zo hebben zij alle stappen in het productieproces van een boek meegemaakt.

220 pagina’s│ISBN 978-90-823433-4-2│€12,50 Voor meer informatie mail naar maredacteurbundel@gmail.com en blijf op de hoogte via onze Facebookpagina’Balkje 2

KERSTVERHAAL DEEL 1

De vraag hoe op de afgesproken plaats te geraken had Orgel weken lang in een wurggreep gehouden, totdat ik hem er gisteren per mail uit had losgerukt: ‘Rijd maar met mij mee, ik vertrek om half drie.’ De opmerking ‘ik ben al wat eerder in de buurt, maar zal in de tussentijd kijken hoe mijn boek erbij ligt in de Bruna’ in het per ommegaande antwoord had me enigszins zorgen gebaard. Orgel, zwervend door mijn wijk op zoek naar niet bestaande Bruna’s. Die zorg bleek ongegrond, de volgende dag stond hij om kwart over twee op de stoep, openingszin: ‘Een flamingo in de tuin vind ik niet erg kerst.’ Ook hallo, dacht ik, en ik zei dan ook: ‘hallo.’ Nu al vertrekken zou onnodig lang op de parkeerplaats van de locatie van dit jaar wachten betekenen, dus ik nodigde Orgel uit even binnen te komen. Aan de keukentafel zitten, koffie, zacht kreunend een stuk karton opvouwen in de bijkeuken. Half drie, huis uit, we vertrokken. Hoe komt Belg er eigenlijk, wilde Orgel weten. Die gaat samen met Boom per bus, wist ik hem te melden. Tijdens de autorit veel ditjes en datjes van Orgel, die op mij een meedogenloze uitwerking hadden. Ik onderging het moeiteloos. Daarna een langdradig verhaal waarvan ieder detail ongelofelijk belangrijk was, zo verzekerde hij me. Het ging over het oeuvre van Grunberg, in wiens romans alles op het einde altijd stuk moest, aldus Orgel. Ik was bereid een heel eind mee te klimmen in zijn theorieën, op een gegeven moment werd het pad me echter te steil. Het gaat er eigenlijk nooit om hoe iets afloopt, dacht ik. Vlak voordat we de plaats van bestemming bereikte nog de opmerking ‘denk aan je tanden’, wat ik een raadselachtige uitspraak vond, want ik rookte niet en bij mijn weten mankeerde er niets aan mijn tanden. Toen we de parkeerplaats opreden begreep ik dat dit een verwijzing was naar Pa van Doe Maar, dat vanuit de radio klonk, en ik wist er nog een humorloos lachje uit te persen. Schors stond al te wachten op de parkeerplaats, Belg, Boom en Drank waren nog niet te zien. We stapten uit, het was 23 december, we waren klaar voor het jaarlijkse uitje van de sectie moderne letterkunde van de UvA, ter viering van de kerstvakantie, en de laatste jaren ook ter viering van het feit dat de studie nog bestond.Balkje 2

Goed, morgen deel 2 dus, verschijnend op www.heliosamsterdam.com. Voor nu succes met de tentamens, en we zien jullie allen graag aanstaande vrijdag tijdens de kerst festiviteiten. Zo niet, alsnog en alvast een zalig kerstfeest gewenst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close