31 januari; De taalbeheersing van tegenwoordig

Hoe is het gesteld met het vakgebied van de taalbeheersing (verbale communicatie, argumentatietheorie en retoriek)? Wat gaat de toekomst ons in dit vakgebied brengen? Die vragen en meer stellen wij samen met jullie aan vier van ’s lands belangrijkste onderzoekers in de taalbeheersing.
Ter ere van het honderdjarig jubileum van onze studievereniging Helios voor studenten neerlandistiek aan de UvA, komen zij vertellen over het onderzoek waar zij mee bezig zijn en gaan ze in discussie met het publiek. Wie de sprekers zijn wordt verderop op deze pagina bekend gemaakt, maar zorg dat je erbij bent! Het belooft een informatieve en interactieve avond te worden, waar je je interpersoonlijke vaardigheden ook nog eens kan laten zien onder het genot van een drankje.

WanneerDonderdag 31 januari 2019
Waar? Doelenzaal, Universiteitsbibliotheek van Amsterdam (Singel 425)
Programma
18.15 Inloop
18.30 Aanvang sprekers (er is een pauze)
21.00 Borrel
Contact via lustrumcommissiehelios@gmail.com

Sprekers

We maken de eerste spreker bekend: dr. Jos Hornikx van de Radboud Universiteit Nijmegen!

Dr. Jos Hornikx is als universitair hoofddocent verbonden aan het departement Taal en Communicatie (Radboud Universiteit Nijmegen). Hij is onderzoekscoördinator van het Centre for Language Studies (RU) en hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Taalbeheersing. Hij richt zijn onderzoek op normen voor argumentkwaliteit en hoe deze normen zich verhouden tot dagelijks redeneren. Zijn onderzoek is gepubliceerd in tijdschriften als Argumentation, Communication Monographs, Discourse Processes en Thinking and Reasoning. Tevens is hij medeauteur van het boek Overtuigende Teksten.

We zijn vereerd om onze tweede spreker bekend te maken: dr. Henrike Jansen van de Universiteit Leiden.

Dr. Henrike Jansen studeerde Nederlandse taal en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 2003 op een proefschrift over juridische argumentatie. Sinds 2000 is ze als universitair docent verbonden aan het Leiden University Centre for Linguistics (LUCL). Ze is redacteur van het Tijdschrift voor Taalbeheersing en bestuurslid van de European Conference on Argumentation. Haar onderzoek richt zich op presentatieaspecten van argumentatief taalgebruik en op de argumentatieve kenmerken van populisme.

De derde spreker is emeritus-hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en is verbonden aan de Universiteit Stellenbosch: prof. dr. Carel Jansen!

Prof. dr. Carel Jansen (1952) is emeritus-hoogleraar. Van 2011 tot 2018 werkte hij als hoogleraar Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Eerder was hij hoogleraar in Nijmegen en in Eindhoven, universitair hoofddocent in Utrecht en wetenschappelijk medewerker in Twente. Van 2002 tot 2018 was Carel Jansen ook bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Stellenbosch in Zuid-Afrika. Sinds januari 2018 is hij als research fellow verbonden aan het Taalcentrum van die universiteit. Hij was een van de initiatiefnemers van het NWO-onderzoeksprogramma Begrijpelijke Taal. Hij publiceerde artikelen over zijn wetenschappelijke werk in Nederlandse en internationale bundels en tijdschriften en hij is coauteur van de handboeken Leren Communiceren, Professioneel communiceren, de Handleidingenwijzer en de Formulierenwijzer. Carel Jansen studeerde Nederlands in Utrecht. Voor meer informatie zie http://www.careljansen.nl.

De vierde spreker zal nog worden aangekondigd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: