Updates

HELIOS UPDATE III

De Slimste Borrel / toneelregisseur / Commissieborrel Introductiefeest / Vertaalwedstrijd

Vanochtend om (om precies te zijn) 09:50 uur begon de astronomische herfst. En dat is heel fijn voor de mensen die van dit seizoen houden, maar ik vind het niks. Altijd aan de frisse kant, maar toch net te warm voor de echt dikke trui; veel regen; wind; storm; kalende bomen; elke dag een vers spinnenweb in je net gewassen gezicht…

Ik kijk reikhalzend uit naar de Indian Summer, die paar dagen in de herfst dat het ineens toch nog even heel aangenaam warm en zonnig is, terwijl het eigenlijk al lang geen zomer meer is. Maar tot deze Eté Indien – die men in het Nederlands gewoon nazomer noemt – misschien komt, was afgelopen weekend het laatste zomerse weekend van 2019. Ik hoop van harte dat je daarvan hebt genoten met je beentjes in de lucht, in de zon liggend op een tuinstoel, met een Aperol Spritz of iets anders lekkers in de hand. Of op welke manier dan ook.

Ik genoot dit weekend, tijdens het tot introductieweekend verheven eerstejaarsweekend, in Venlo. Daar hoorden we over de literaire sporen in Venlo; leerden we de geschiedenis van het frietei én de smaak van dit culinaire erfgoed kennen; bewogen we ons tussen de locals op de muziek tijdens “de nacht van het Limburgs Leed (lied)”en speelden we verstoppertje in de oudste bioscoop van Nederland.

Tot zover over het weekend… Over op de agenda van Helios:

Donderdag 26 september – “De Slimste” Borrel

Wat weet je van… De Gaeper?

Het is een café; in de Staalstraat op nummer 4; Bob tapt er biertjes; verschillende raadsleden komen er graag; EN Helios borrelt er iedere donderdag! Zo ook komende donderdag. Een semi-speciale borrel komt eraan: vanaf 20:00 uur zien we je hopelijk in het café en vanaf 21:00 uur spelen we daar het “De Slimste Mens Spel”. Weet jij veel, misschien word je wel de slimste borrelaar van de Gaeper!

Wanneer: Donderdag 26 september, 20:00 uur.

Waar: Café de Gaeper, Staalstraat 4.

Helios zoekt regisseur – Laatste mogelijkheid scriptschrijvers

Voor het jaarlijkse Helios-toneelstuk is de toneelcommissie nog op zoek naar een regisseur. Als regisseur leid je de wekelijkse repetities en zorg je ervoor dat het eindresultaat een mooi geheel wordt. Een mega coole job toch. Als je dan later een prestigieuze toneelprijs wint, kun je zeggen dat je carrière als regisseur ooit begon bij Helios. Heb je niet per se talent voor regie, maar wil je toch de basis leggen voor het toneelstuk? Je hebt nog tot en met woensdag aanstaande om je leukste, beste, grappigste en/of absurdste idee voor een script in te sturen en je daarmee in het illustere rijtje scriptschrijvers van Helios te scharen.

Deadline scriptschrijvers: Woensdag 25 september, 23:59 uur.

Donderdag 3 oktober Commissieborrel

Volgende week donderdag is het tijd voor de commissieborrel. Tijdens deze voor de rest normale borrel in de Gaeper kun je je interesse tonen in en je aanmelden voor één of meerdere commissies voor dit studiejaar. Natuurlijk kun je bij ons ook terecht voor je brandende vragen over het commissieleven. Als je je voor deze borrel al wilt aanmelden of met een vraag zit, kun je ons ook een mailtje sturen. Dat mag altijd trouwens, fijn he!

Wanneer: Donderdag 3 oktober, 20:00 uur.

Waar: Café de Gaeper, Staalstraat 4.

Dinsdag 8 oktober – Introductiefeest

Een ietwat late, maar daarom niet minder spectaculaire, opening van het jaar is het introductiefeest, waar wij met de studievereniging na een periode van afwezigheid weer aan deelnemen. Het feest is een collab van SES, Kleio, Kanvas en Helios die tot een climax komt in Club Akhnaton in de nacht van dinsdag 8 op woensdag 9 oktober. Een knalfuif met dj’s, welkomstshots en de gelegenheid om studenten van andere studies te ontmoeten. Redenen genoeg om hier bij te zijn. Als Helioot krijg je vanzelfsprekend korting op je kaartje, dat je via deze link kunt bestellen: http://www.ses-uva.nl/event/introduction-party-2/?fbclid=IwAR1DMWt1cRlcg5xcESOa9nRiLxlEHDtcUuq4bND-Bx8Y1Uu82F_OyTR_Wiw

Wanneer: Dinsdag 8 oktober, 23:00 uur – 04:00 uur.

Waar: Club Akhnaton, Nieuwezijds Kolk 25.

Vertaalwedstrijd – Win 100 euro met 100 verzen

Jij, student Nederlands, zit vol talent. Dat wist je al, maar het is altijd leuk om te horen. Van dat talent van je kun je rijk worden. Ook dat wist je al. Maar wist je dat het kan door een stuk van Calderón te vertalen in modern Nederlands? Lees hieronder over de vertaalwedstrijd waar je goed geld mee kunt verdienen.

De Facultaire Onderzoeksgroep Historical Theatre Research looft 100 euro uit voor de beste Nederlandse vertaling van de eerste 100 verzen van de geketende Prins Segismundo uit het beroemde toneelstuk La vida es sueño ofwel Life is a Dream van Pedro Calderón de la Barca.

1. Raadpleeg het originele toneelstuk op http://www.cervantesvirtual.com/obra/la-vida-es-sueno– 0/ Of werk vanuit een Engelse, Duitse, Franse, Italiaanse, Deense, Zweedse of zeventiende-eeuwse Nederlandse vertaling van het toneelstuk (de laatste vind je op http://www.let.leidenuniv.nl/Dutch/Ceneton/Facsimiles/SchouwenberghSigismundus1647/sou rce/Sigismundus1647p01.htm)

2. Maak op basis van de door jou gekozen brontekst een nieuwe toneeltekst van Prins Segismundo’s openingsspeech, verzen 78 – 178.

3. Lever je brontekst en vertaling voor 24 oktober in bij de jury, t.a.v. dr. Frans R.E. Blom, opleiding Nederlandse Taal en Cultuur: f.r.e.blom@uva.nl

4. Win 100 euro (1 e plaats), 75 euro (2 e ), 25 euro (3 e )

Alle inzendingen worden anoniem beoordeeld door een jury van docenten en professionele vertalers. De beste Nederlandse vertaling wordt bekend en 100 euro rijker gemaakt aan het einde van de VERTAALWORKSHOP tijdens de Studiedag aan de Universiteit van Amsterdam over de Europese vertalingen van La vida es sueño op 31 oktober in het Universiteitstheater zie: https://htrgroup.wixsite.com/htrgroup/project-la-vida-es-sue

Wat goed dat je het hebt gered tot het eind! Het is je weer gelukt. Zoals je hebt gelezen is er weer veel te doen met Helios in de komende weken. Ik zou zeer verheugd zijn je tijdens onze evenementen te zien en te spreken. Nu is het de hoogste tijd om af te sluiten. Tot kijk!

Namens het bestuur,

Liefs en groetjes

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close